- Media-ondernemer Arianna Huffington noemt Elon Musk en Sam Bankman-Fried “burn-out ontkenners”.
- In een opiniestuk suggereert de oprichtster van The Huffington Post dat de managementstijl van de Musk en Bankman-Fried schadelijk is voor bedrijven.
- De auteur en zakenvrouw is ook mede-oprichter van een bedrijf dat zich focust op het bestrijden van burn-outs onder werknemers.
- Lees ook: Elon Musk draait zoveel uren bij Tesla dat werknemers hem vaak slapend aantreffen onder een bureau – en dat geeft best veel stress
Media-ondernemer Arianne Huffington, onder meer oprichter van de Huffington Post, hekelt de managementstijl van techmiljardair Elon Musk. In een opiniestuk bekritiseert ze de “hardcore”-aanpak die de miljardair de afgelopen weken bij Twitter toepaste.
In het opiniestuk, dat dinsdag in The Information werd gepubliceerd, haalt de zakenvrouw en auteur niet alleen uit naar Musk, maar ook naar voormalig CEO Sam Bankman-Fried van de omgevallen cryptobeurs FTX. Ze noemt de twee topmannen “burn-out ontkenners”. Huffington suggereert hiermee dat ze met hun intense, 24-uurs arbeidsethos werknemers en bedrijven negatief beïnvloeden.
Extreme managementstijl van Elon Musk
De eerste maand van Musk als CEO van Twitter werd gekenmerkt door “verbluffende misstappen, wispelturigheid en massale ontslagen”, aldus Huffington.
Musk ontsloeg in zijn eerste weken als topman 3.700 mensen bij Twitter en probeerde slechts een week laten een deel van deze werknemers weer aan te nemen. Naar verluidt zijn er sinds zijn aantreden nog eens 1000 tot 2000 mensen vertrokken bij het platform.
"Musk legt niet alleen een verouderde manier van werken op aan zijn slinkende aantal werknemers - hij laat de nadelen zien van een model dat gevoed wordt door burn-out en slaapgebrek in zijn eigen besluitvorming", schrijft Huffington, die in 2016 Thrive Global oprichtte, een bedrijf dat zich richt op het beëindigen van burn-outs onder werknemers.
Dat Musk de touwtjes bij zijn bedrijven altijd strak in handen heeft en soms extreme beslissingen neemt, is geen nieuws. Voormalig Tesla-manager Carl Medlock deed bijvoorbeeld in een podcast uit de doeken dat Musk "mensen ontsloeg die het niet met hem eens waren."
Ook bij Twitter regeert Musk tot nu toe met harde hand. Zo schreef hij aan de overgebleven werknemers van Twitter in een e-mail dat hij verwacht dat ze “lange uren werken met een hoge intensiteit" draaien en dat "alleen uitzonderlijke prestaties een voldoende zullen opleveren."
De massale afkeuring van de e-mail van Musk door medewerkers laat zien dat "werknemers niet langer het gevoel hebben dat ze deze burn-out benadering kunnen tolereren, laat staan vieren", zegt Huffington.
Musk reageerde niet op verzoek om commentaar van Insider.
Cryptobaas Bankman-Fried sliep 4 uur
In haar opinieartikel wijst de oprichter van de Huffington Post ook naar de voormalige CEO van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried. Hij krijgt eveneens het etiket "burnout-ontkenner".
Bankman-Fried stond erom bekend dat hij slechts vier uur per nacht sliep op een zitzak naast zijn bureau, terwijl hij midden in de nacht telefoontjes van klanten en beleggers beantwoordde.
Maar de wereld van Bankman-Fried stortte eerder deze maand in, toen FTX gedwongen werd faillissement aan te vragen.
Burn-out cultuur
Volgens Huffington wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar burn-outs en weten we daardoor beter hoe we dit kunnen voorkomen. “Nu het economische tij keert”, zo schrijft ze, “moeten CEO's de verleiding weerstaan om gestreste werknemers hard aan te pakken en te pushen.”
"We hebben nog veel werk te doen om onze werkcultuur beter te laten aansluiten op de inzichten die de wetenschap heeft gegeven over hoe we het best kunnen presteren", zegt Huffington. "Ironisch genoeg hebben de acties van Musk van de afgelopen weken de ogen weer eens geopend voor het waanidee dat burn-out de prijs is die we moeten betalen voor topprestaties."